geluidwerend glas en dubbele beglazing

Geluidwerend glas is een goede oplossing om in een drukke omgeving het werk- en leefcomfort te verbeteren. Om de werking van geluidwerend glas te kunnen begrijpen moeten we er eerst weten wat geluid nu eigenlijk is. Geluid wordt veroorzaakt door voortplanting van trillingen of golven door de lucht, door een vloeistof of door vast materiaal. De trillingen brengen de omringende lucht in beweging die als geluid worden opgevangen door ons gehoor. Geluid zijn dus eigenlijk trillingen die voor ons waarneembaar zijn.

Geluid bestaat uit verschillende trillingen die verschillende toonhoogtes, ook wel frequenties genoemd, veroorzaken. Deze waarde wordt uitgedrukt in Hertz wat staat voor het aantal trillingen per seconde. Hoe hoger de waarde in Hertz des te hoger de toon. De mens kan niet iedere toon horen, ons gehoor beperkt zich tot het frequentiegebied tussen 16 en 20.000 Hertz. Voor akoestische isolatie in gebouwen i het gebied tussen 100 en 4.000 Hertz relevant. Het geluidsniveau, dus de sterkte van het geluid wordt uitgedrukt in decibels (dB). De hoeveelheid geluid hangt samen met de frequentie.
We maken onderscheid tussen luchtgeluid, wat wordt veroorzaakt door een bron die trilling brengt in de luchtdruk, en contactgeluid wordt veroorzaakt door een bron die fysiek contact heeft met een constructie die hierdoor in trilling wordt gebracht. Voorbeeld: het geluid van auto’s nabij een drukke weg is luchtgeluid, en het geluid van de boormachine van de buurman op zondagmorgen is contactgeluid.

geluidwerend glas

Om met glas geluid te weren zijn er een aantal mogelijkheden. Ten eerste dik glas toepassen; met meer massa aan glas wordt de barrière die trillingen tegenkomen groter (absorptie) en wordt er minder doorgelaten. Vervolgens fungeert de luchtspouw tussen dubbele beglazing als rem voor trillingen die door het eerste glasblad heen gekomen zijn. Om resonantie bij lage tonen te voorkomen is het belangrijk om glasbladen van verschillende dikte toe te passen. Gelaagd glas heeft een pvb-folie tussen de glasbladen wat uitstekend werkt om geluid te absorberen. Zeker met de speciale akoestische folies kunnen we een forse reductie van het geluid realiseren. Het opnemen van gelaagd glas in het glaspakket biedt in een groot frequentiegebied soelaas.

Dullaart Glas heeft een breed pakket aan gelaagd geluidwerend glas wat direct uit voorraad wordt geleverd. Het gelaagde geluidwerend glas kan tevens geassembleerd worden in isolerend dubbel glas. Tot slot kunt in een bestaande situatie met enkel- of dubbelglas waarbij de akoestische isolatie tekort schiet voor- of achterzetramen toepassen. Dit zijn ramen voorzien van geluidwerend glas met een smal aluminium randkader, die eenvoudig tegen het kozijn gemonteerd kunnen worden
Bij akoestische isolatie geldt het adagium: ‘de ketting is zo sterk als de zwakste schakel’. Zorg dus altijd dat er geen geluidslekken zijn zoals ventilatieroosters of slecht sluitende klepramen. Laat u dus goed adviseren door de vakman.
Heeft u nog vragen over geluidswerend glas, neemt dan direct contact met ons op. We helpen u graag verder!

Meer informatie over geluidsisolerend bouwen vindt u op de site van isolatie.net

 

geluidwerend-glas