scheidingswanden

Scheidingswanden zijn bepalend voor de werkomgeving in kantoren en openbare gebouwen. Voorheen werden er praktisch alleen maar gesloten wanden gebouwd, waardoor de ruimte erg ‘hokkerig’ was ingedeeld. In de V.S. zijn de zogeheten ‘cubicles’ populair, werknemers zitten dan enigszins weggestopt achter lage schermen die verzameld in grote eilanden in een lege etage staan. Gelukkig maken architecten en projectinrichters tegenwoordig veel gebruik van glazen scheidingswanden. Organisaties hebben tegenwoordig tot doel vooral openheid uit te stralen naar de klanten en andere stakeholders. Bovendien draagt transparantie bij aan een veilige werkplek.

Scheidingswanden van glas

Dullaart Glas heeft een sterke positie in de verwerking en distributie van gelaagd glas in Nederland en veel van ons glas vind dan ook z’n weg naar glazen scheidingswanden. We onderscheiden een tweetal verschillende types:

Volglas systemen

Volglazen scheidingswanden bestaan meestal uit een enkelwandige glaswanden die aan de boven en onderzijde zijn bevestigd in een u-profiel of klemlijst. Dit profiel kan eventueel weggewerkt worden in de vloer- en plafondconstructie, zodat esthetisch de zichtlijnen van vloer en plafond ononderbroken doorlopen. De glas-glas naden worden afgekit middels een siliconenkit. Om een goede akoestische prestatie te realiseren wordt er vaak gebruik gemaakt van gelaagd glas met een speciale akoestische folie. Ons bedrijf heeft dergelijke folies op voorraad in combinatie met verschillende glasdiktes tot wel 17mm dik. Hiermee kan een geluidsreductie tot wel 40 dB(A) op basis van buurgeluid behaald worden. Volglazen scheidingswanden worden dus meestal in gelaagd glas met geslepen randen uitgevoerd, soms is het aan te raden om gehard glas toe te passen. Met gehard glas is het mogelijk om de glaswand een constructieve functie te geven. De wand kan zodoende worden gebruikt om een glazen (schuif)deur aan te bevestigen zodat een gehele glazen constructie zonder stijl- en regelwerk ontstaat. Een groot voordeel van volglas scheidingswanden is de factor maatwerk; de wanden worden altijd op maat gemaakt en kunnen dus eenvoudig aangepast worden naar gelang de situatie. U vindt verschillende voorbeelden van volglas scheidingswanden op de website van ons zusterbedrijf Construverre.

Systeemwanden

Systeemwanden bestaan uit samengestelde aluminium profielen met vakvullingen die kunnen worden voorzien van plaatmateriaal of glas. Meestal zijn dergelijke scheidingswanden dubbelwandig met een luchtspouw tussen de panelen uitgevoerd, wat een uitstekende geluidsreductie mogelijk maakt. De elementen worden in de fabriek samengesteld en vervolgens op de bouwlocatie geassembleerd.
Een pré van systeemwanden is dat de elementen vaak flexibel kunnen worden op- en afgebouwd. De indeling van het kantoor kan dus worden aangepast zodat scheidingswanden met de organisatie mee kunnen veranderen.